Site news

3rd SOAS Learning and Teaching Conference: Improving Student Success and Retention

 
Sultan Wadud
3rd SOAS Learning and Teaching Conference: Improving Student Success and Retention
by Sultan Wadud - Friday, 6 May 2016, 4:00 PM
 
Dear all,

The Learning and Teaching Development team would like to invite staff and students to sign up for the third Learning and Teaching Conference which will explore different approaches to facilitating student success; improving student retention; and engagement with students inside and outside the classroom.

Date: Wednesday 11th May 2016, 10:00 – 14:30
Location: Brunei Gallery Lecture Theatre (BGLT) Lower Ground Floor, SOAS

The provisional schedule is as follows:

10:00 - 10:20

Coffee and Registration (20 minutes)

10:20 - 10:30

Opening Introduction - Deborah Johnston (10 minutes)

10:30 - 10:55

Playful learning with bricks and boxes: Constructing, collaborating, communicating - Dr Eileen Kennedy, Moira Wright & Fiona Prendergast

(25 minutes)

10:55 - 11:20

Online Learning - The Intellectually Reflective Pedagogic model - Dan Plesch & Ashley Cox

(25 minutes)

11:20 - 11:45

Developing a coaching approach with students - Ms Deborah Stevenson

(25 minutes)

11:45 - 12:10

Yoga as a tool for student well-being - Charlotta Martinus & Dr. Nick Kearney, Teen Yoga Foundation  (25 minutes)

12:10 - 12:40

Lunch ( 30 minutes)

12:40 - 13:05

3D Retention: Design, Development and Delivery as tools for retention - Simon Rofe  (25 minutes)

13:05 - 14:00

Lightning Talks (55 minutes) - Maximum 10 minutes per question.

1. Collaborative Learning through Peer-Assisted Tutoring - Heidi Ward & Angela Gallagher-Brett

2. “Trust Me, I'm a Doctor": Demystifying the PhD for master's students - Yenn Lee & Jana Dankovicova

3. Learning Gain - the HEFCE Careers Registration project - Phillipa Hewett

4. Outreach: Improving Retention by Starting PreEntry - Julien Boast

5. The 21st Century student experience:Lifelong and Life-wide - Ian Pickup

6. TBA - SU

14:00 - 14:30

Panel Discussions and close. Panel to include:

  1. Simon Rofe
  2. Eileen Kennedy
  3. SU Representative
  4. Ian Pickup
  5. Heidi Ward
  6. Alison Barty
Lunch and refreshments will be provided


To register for this conference, please fill in our  online registration form . The final conference schedule will be published in due course.

For further information please contact ltd@soas.ac.uk.